Штукатурні роботи 

Суха штукатурка

Обштукатурювання за допомогою сухих сумішей починають тільки після того, як усі види попередніх робіт закінчені, і в приміщенні встановлено нормальну температуру та вологість. Рівень вологості повітря в приміщеннях із цегляними покриттями має становити не більше 8%, з бетонними — 4%.

Завдання майстра або бригадира перевірити на наявність будь-яких дефектів та нерівностей поверхні стін та перекриттів.

Допустимі відхилення по вертикалі становлять 10 мм за довжиною, висотою або шириною приміщення, допустима глибина виступів і западин не повинні перевищувати 5 мм. Тільки за таких умов можлива подальша робота з сухими листами штукатурки.

У разі коли оздоблювальні поверхні не відповідають заявленим вимогам, їх додатково правлять під контурні маяки або опорні марки. Техніка виконання опорних маяків із розчинної суміші або тонких смуг облицювальних листів полягає у проектуванні необхідних габаритів конструкції. Опорні марки, з урахуванням розмітки та розміщення листів, можуть йти вздовж лінії стиків через 1,2-1,5 м по всій довжині підлоги, стелі та проміжних кутів.

Опорні марки виготовляються розміром 80х80 мм з проміжками з ліплення гіпсової мастики діаметром 100-150 мм через кожні 300-400 мм стіни, утворюючи тим самим шахівницю. У товщину марки та ліплення не перевищують заданого інтервалу між 8 та 20 мм.

Листи сухої штукатурки на гіпсовій основі прикріплюються до стіни за допомогою гіпсопилкової, гіпсоклеєвої, піногіпсової або пінозологіпсової мастики. Склад, компоненти, технологія приготування мастик контролюється лаборантом у ході виконання змішування розчину механізованим способом.

До обов’язків майстра входить контроль над корисним використанням обрізків, що залишилися від листів сухої штукатурки, які можна використовувати для виготовлення опорних маяків. З цією метою з них нарізають тонкі смужки (50-70 мм завширшки), які склеюються спеціальною мастикою із вмістом гіпсу.

Ширина сухого листа становить 1200 мм, тому при розмітці стін особливо ретельно слід підійти до встановлення контрольних маяків під час провішування стін. По два контрольні маяки розташовуються на стелі та підлозі в кутах кімнати. Шляхом з’єднання верхніх та нижніх маяків, на стінах встановлюються проміжні маяки. Згідно з зазначеними маяками та розмітками на стіни наклеюються суцільні горизонтальні (вертикальні) смужки з обрізків сухих листів. Прикріплення відбувається за допомогою гіпсопилкових та піногіпсових мастик. Обрізки листів також придатні для використання всередині рамок, що утворилися, як маяків. Після затвердіння мастики під маяками здійснюють нанесення тонкого шару мастики з гіпсу і остаточне приклеювання листів сухої штукатурки.

Зважаючи на те, що пристрій марок займає багато часу і вимагає копіткої роботи від штукатурів, рекомендується кріпити листи сухої штукатурки «під правило». Такий спосіб економить матеріал та час будівельників. Кріплення “під правило” вимагає особливої ​​кваліфікації штукатурів та високих практичних навичок. Такий спосіб передбачає провішування стін та оздоблення їх листами, причому під перший лист встановлюється від 4-6 марок, тільки після цього наноситься шар мастики потрібної товщини. Лист до мастики повинен розташовуватись вертикально, таку точність кромки перевіряють за допомогою правила.

Сувора вертикальність першого листа по всій площині визначає рівність розташування наступних листів.

Техніка створення кріплення є поетапним процесом приклеювання листа і мастики. При цьому листок слід припресовувати з раніше наклеєним листом під певний кут правила. Зазначимо, що прикріплення наступних листів відбувається без використання марок чи маяків.

Розміри загальної площі листа не повинні перевищувати 10-12% від загальної поверхні сухої штукатурки, нижня основа листа повинна підніматися над підлогою на 10-15 мм. Якість виконаних робіт при прийманні покриттів, виконаних методом сухого оштукатурювання полягає в

оцінка надійності кріплення листів до поверхні. Така перевірка відбувається з використанням дерев’яного молотка, яким простукують місця приклеювання листів. При виявленні проблем з відшаруванням листів відбувається повторне їх приклеювання. Не допускаються пошкодження бічних країв гіпсових листів, утворення тріщин у листах та швах. Остаточна шпаклівка повинна бути зроблена в ребрах кутів, що виступають, і зазорів між плінтусами і листами. Краї листів, які стосуються дверних перекриттів, повинні бути розташовані «заподлицо» і перекриватися лиштвою дверних коробок. Допустимий розмір провисів між двома з’єднаннями листів повинні дорівнювати 1 мм.

Related posts